Wet betaalbare huur: onrechtmatigheid voor rijksmonumenten vanwege ontbrekende was-punten vereist correctie Eerste Kamer

De wet Betaalbare huur (regulering middenhuur) heeft een nobele doelstelling met een groot draagvlak in de Tweede Kamer. Helaas, echter, doet deze wet woningen in rijksmonumenten tekort door de breed-erkende kwaliteit van dergelijke huisvesting niet te vertalen in WWS-punten, doch slechts een opslag van de huurprijs in te voeren. Ook het aangenomen amendement 44 (Paternotte / Vedder) omvat helaas hetzelfde probleem van ontbrekende WWS-punten, ondanks de kamerbrede steun voor de verhoogde opslag van 35%.

Hiermee wordt de kans verlaagd voor woningen in rijksmonumenten om in de geliberaliseerde sector geëxploiteerd te worden ondanks de erkende kwaliteit. Het is onbegrijpelijk dat de wet Betaalbare huur op deze dogmatische wijze rijksmonumenten buiten de geliberaliseerde sector houdt. De minister erkent dus wel de extra kwaliteit van woningen in rijksmonumenten middels de prijsopslag, maar weigert daarvoor WWS-punten toe te kennen. Dit is een onredelijke terugval voor rijksmonumenten: van de huidige 50 WWS-punten naar nul punten in dit wetsvoorstel! De minister motiveert omvorming met als argument dat de huidige 50 WWS-punten niet proportioneel zijn, maar helaas laat de minister na deze 50 WWS-punten dan te vervangen door een relatieve opslag in WWS-punten van 30% of 35%. Daardoor is het schrappen van de huidige 50 punten een onredelijk grote wijziging ten opzichte van de huidige regels door een onbetrouwbare overheid.

Deze behandeling is juist extra unfair omdat woningen in rijksmonumenten bijvoorbeeld beperkt zijn in het realiseren van hogere scores van het energie-label (zoals label C en beter); Zo gelden er beperkingen voor het plaatsen van dubbelglas of muurisolatie vanwege de van toepassing zijnde Erfgoedwet. Het is voor rijksmonumenten juist überhaupt moeilijker om WWS punten te scoren door beperkingen op verbouwingen vanwege die Erfgoedwet.

Kortom, het huidige wetsvoorstel biedt aan rijksmonumenten dus géén WWS-punten maar uitsluitend een prijsopslag. Daarmee worden rijksmonumenten beperkt zich te kwalificeren voor de geliberaliseerde sector op basis van de kamerbreed erkende kwaliteit die woningen in rijksmonumenten bieden. Dit is wonderlijk, aangezien het WWS nu juist in het leven is geroepen om kwaliteit van woningen te vertalen naar een faire huurprijs middels het toekennen van WWS- punten. Deze benadeling is onnodig, aangezien woningen in rijksmonumenten op dezelfde wijze behandeld zouden kunnen worden als zorgwoningen; Zorgwoningen krijgen namelijk wel een verhoging van WWS-punten met 35% in deze wet, hetgeen een proportionele werking heeft. 

Helaas heeft de minister de onredelijke keuze gemaakt in het wetsvoorstel geen WWS-punten voor rijksmonumenten toe te kennen. Vervolgens werden, mede op advies van Bureau Wetgeving (griffie Tweede Kamer), deze ontbrekende WWS-punten ook ten grondslag gelegd aan amendement 44 dat door een ruime Kamermeerderheid werd aangenomen. Daarmee is een onwenselijke situatie ontstaan dat de gewilde kwaliteit van rijksmonumenten geen vertaling vindt in de score van WWS-punten. Het wetsvoorstel schiet dus tekort om het monumentale aspect van deze woningen te vertalen naar een WWS-score en is daardoor een onredelijke omvorming.

Het ontbreken van WWS-punten bij de opslag van 35% voor rijksmonumenten is een onrechtmatigheid in het wetsvoorstel Betaalbare huur, dat door de Eerste Kamer kan worden gecorrigeerd, middels een af te dwingen novelle. Immers, de kwaliteit die 'n rijksmonument met zich meebrengt bij een woning, is duurzaam en leent zich bij uitstek om verankerd te worden in het WWS. In het bijzonder, kan dit op vergelijkbare wijze met zorgwoningen vorm gegeven worden. Voor zorgwoningen is in het WWS in Bijlage I, onder A, onder “12.-Bijzondere voorzieningen" vastgelegd: “Uitsluitend bij zorgwoningen - bij: 35% van de ingevolge de onderdelen 1 tot en met 11 toegekende punten.” Woningen in rijksmonumenten zouden op soortgelijke proportionele wijze behandeld moeten worden, vanwege de erkende kwaliteit van woningen in rijksmonumenten. Alleen door een proportionele waardering in WWS punten van de monumentale kwaliteit, is om- vorming van de huidige 50 WWS-punten redelijk. Vervangen door nul WWS-punten is onredelijk!

Kortom, steun een novelle tijdens de behandeling Wet Betaalbare huur in de Eerste Kamer om woningen in rijksmonumenten proportioneel te waarderen met extra WSS-punten!

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Mobiel: 06-13136382

1000 Characters left


Informatie VGME

Vereniging Groninger Monument Eigenaren

Postadres
Hoofdweg 171
9681 AD Midwolda

Kamer van Koophandel
068679785

Bankrekening
NL11 INGB 0007 6939 59

Mail
secretariaat@groningermonument.nl

Contact